LAMELLA NEHİR SUYU ARITMA SİSTEMLERİ
Lamella Arıtıcı Sistemlerinde mümkün olan en az alanda olabilecek en uygun yüzey alanı ve açıyla dizayn yapılır. Bu dizayn ile lamellanın kapladığı alana göre 10 kat fazla çökelme yüzey alanı sağlanmış olur. Plakalar arasındaki mesafe çok az tutularak sistemin kapladığı alan minimize edilir.
ÜRÜN ÖZELLİKLERİ: Sistem dizaynı fiziksel ve kimyasal arıtıma prensipleriyle yapılır 50 m3/saat ve 100 m3/saat kapasiteli iki standart sistem mevcuttur; daha yüksek kapasiteler için çoklu sistem dizaynlarıyla kişiye özel çözümler yapılmaktadır. Geleneksel çökeltme havuzlarına göre 10 kat fazla çökelme alanı sağlanır, korozyona dayanıklıdır, PVC plakalar tamamen suya batık halde bulunur, optimum çökelme için plakalar 55 derece açıyla yerleştirilir, kendi kendini temizleyen plakalar ve hareket etmeyen parçalar sayesinde işletme maliyeti düşüktür. Az yer kaplayan dizaynıyla daha verimli alan kullanımı sağlar.
UYGULAMA ALANLARI: Ön klorlama, koagülasyon-flokülasyon, lamella arıtma, kum filtrasyonu ve klorlama ünitelerinden oluşan kompakt arıtım sistemleri askıda katı madde giderimi için ideal bir prosestir.
Irak’ta nehirlerden veya diğer doğal kaynak sularından alınan su evsel kullanım için uygun kalitede su üretilmesi için kullanılır. (içme suyu veya diğer kullanım alanları)
Su arıtma tesisisin içerdiği sistemler:
1. ÖN KLORLAMA: WHO (Dünya Sağlık Örgütü) standartlarına uygun kaliteli arıtma elde etmek için, çökeltme veya filtrasyondan önce klorla ön arıtma gerekli bir uygulamadır.
2. KOAGÜLASYON-FLOKÜLASYON: Flokülasyon-Koagülasyonun amacı, türbülansa neden olan ve çoğu zaman kararlı kolloidalları oluşturan çok ince partikülleri su bileşenlerinden gidermektir.
3. LAMELLA ARITMA: Kimsayal arıtmadan sonra ham suyun arıtımı genellikle çökeltme ile yapılır. Gerekli çökeltme alanını azaltmak için genelde lamellar çökeltme kullanılır. Konvansiyonel çökeltmelerden farklı olarak,lamella çökeltme düşük yüzey alanında yüksek çökeltme alanı sağlıyarak yerden tasarruf sağlar. Çökeltmeden sonra, arıtılmış su depolama tankına geçer, depolama tanklarından su yatay santrifuj pompalarla kum filtrelerine basınçlandırılarak verilir.
4. KUM FİLTRE: Kum filtrenin amacı, çökeltme prosesi ile giderilemeyen bütün küçük parçaların ve flokların giderilerek temiz suyun genel kullanıma hazır hale gelmesini sağlar.
5. DEZENFEKSİYON (SON KLORLAMA): Son klorlama ile arıtılmış suda gerekli olan bakiye klor miktarı sağlanarak suda bakteriyolojik kirlilik bulunmadığından emin olunması sağlanır.
KUYU SUYU ARITMA SİSTEMLERİ
Doğal suların kalitesi, su kaynağının bulunduğu havzanın jeolojisine bağlı olarak değişmektedir. Yağış suyu olarak yeryüzüne düşen sular hem doğal hem de yapay yollarla kirlenmektedir. Örneğin kireçtaşı nitelikli ortamlar, kalsiyum ve magnezyum bakımından zengin, sert sulara neden olmaktadır.
Böyle alanlardaki yağış suları yüzey sularına ve yeraltı sularına (kuyu suyu) ulaşabilmektedir. Yapay kirlenme ise tamamen insan aktiviteleri sonucu oluşmaktadır. Endüstriyel atıklar, tarımda gübre ve ilaçların kullanımı, evsel atık sular, yeraltı ve yüzeysel sulara karışmakta ve su kalitesini olumsuz etkilemektedir. Yer altı sularının yüzey sularına göre en büyük avantajları çevre kirliliğinden daha az etkilenmeleri ve bünyelerinde daha az miktarda askıda katı madde ihtiva etmelidir. Su yumuşatma reçinesi sodyum bazlı katyonik (pozitif yüklü iyonların bulunduğu) reçinedir. Kalsiyum ve magnezyum iyonları, katyonik reçine yatağından geçerken sodyum iyonları ile yer değiştirir.
Endüstriyel işlemlerin sağlıklı ve verimli çalışabilmesi için, işlemlerde kaliteli sular kullanılması gerekmektedir. Kaliteli su kullanılmadığı zaman, işlemlerde arızalanmalar sıklaşarak bakım masrafları artacak, verimde düşmeler gözlenecek ve ürün kalitesi düşecektir. Bu nedenle endüstriyel işlem suyunun hazırlanmasında, çekilen kuyu suyu (yeraltı suyu) kalitesine bağlı olarak havalandırma, demir oksidasyonu, filtrasyon, yumuşatma, dezenfeksiyon gibi işlemlerin bir kısmı ya da tamamı uygulanabilmektedir.
Genelde kuyu sularında kullanılan yöntem kuyudan gelen su ön filtreden geçilerek içerisinde bulunan kum, demir , kireç gibi maddelerin arıtılması sağlanıp daha sonra su eğer kulanım amaçlı kullanılacak ise klorlama yapılıp su dezenfekte edilir . Reverse osmosis sistemi ile içme suyu olarak yada proses suyu olarak da kullanılabilir.
KUYU SUYU TERS OSMOZ SİSTEMLERİ
Hafif Tuzlu Suların arıtılması ve 500 – 2500 TDS ye kadar olan yer altı sularını iyileştirmek için tasarlanmıştır. Kuyu sularının arıtılmasında ve ürün suyu 1000 m2/gün kapasiteye kadar dizayn edilmektedir.
Yüksek esneklik ve ters osmoz paket modülerlik sayesinde, sudan istenmeyen bileşenleri kaldırmak mümkün. Endüstriyel proses suyu elde etmek için sudan tuzluluğu %95 oranında azaltarak proses suyu hazırlamak, içilebilir sürekli bir su elde etmek, kullanma ve sulama amaçlı ihtiyaçları karşılamak için özel proseslerdir.